Navigatie overslaan

constantine.jpg Flavius Valerius Constantinus (272-308), bekend als Constantijn I de Grote, was Keizer van Rome. Hij noemde zich vanaf juli 306 keizer, maar werd pas vanaf 308 als zodanig erkend.

Als keizer bevorderde hij de uitbreiding van het christendom, maar hield toch vast aan veel heidense gebruiken. In 313 na Chr. vaardigde Constantijn het edict van Milaan uit. Hij gaf met deze verordening de christenen vrijheid van godsdienst. en stelde de zondag als rustdag in voor het gehele rijk. Tevens stichtte hij enkele kerken, waaronder de Sint-Pietersbasiliek te Rome en de Heilige Grafkerk in Jeruzalem.

Zijn wellicht grootste daad was de stichting van een nieuwe hoofdstad voor het rijk, op de plaats van de eerdere Griekse stad Byzantium, die hij de naam Nova Roma (Nieuw Rome) gaf. De stad werd echter al snel Constantinopel genoemd, naar zijn stichter.

Constantijn had een groot opvolgingsprobleem omdat hij vier zoons had, waarvan de oudste, Crispus, een andere moeder had dan de andere drie. Crispus werd op verdenking van overspel met zijn stiefmoeder ter dood gebracht. De overige drie, Constantijn II, Constantius II en Constans, werden samen zijn opvolgers. Dit leidde, zoals hun vader al vreesde, tot veel strijd.

Kort na zijn dood werd Constantijn heilig verklaard. Zijn assen pasten netjes in een bruine enveloppe en de inhoud daarvan kan u (lieve bezoeker van deze pagina) steeds bekijken op http://itfits.wordpress.com

Advertenties

One Comment

  1. Vermits Stand-up comedy toch wel een topic is op deze blog:
    http://www.everyoneweb.com/mechelenbeleeft/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: