Navigatie overslaan

Je zou me moeilijk een frontliniestrijder kunnen noemen in het hele ‘Global Warming-circus’. Nee, ik blijf met argusogen kijken naar hoe er met die term gegoocheld wordt, door overheden, adverteerders en zelfs Jan Modaal. Ik vind het bijzonder onrustwekkend hoe op zo’n korte termijn die hele carrousel in gang is gezet, met zelfs een Nobelprijs voor de Vrede als onmiskenbare apotheose. Het gaat me allemaal wat te ver.

Laat me wel één ding duidelijk stellen, ik ben geen negationist als het daarop aankomt. Er is wel degelijk een probleem en het is wel degelijk mede door onze levenstijl dat het nu ‘alle hens aan dek’ is om deze aardkloot af te koelen.

Dus moeten we nu met z’n allen bewuster gaan leven? Ik denk dat we tegenwoordig leven met een zekere standaard-luxe en dat het verdomd moeilijk zal zijn om op dat vlak in te boeten. Maar is het doemscenario dat steeds weer naar voren wordt gebracht, het zgn. einde van de wereld, niet motiverend en overtuigend genoeg om er iets aan te doen? Het getuigt zo’n beetje van het steeds individualiserende karakter van onze westerse samenleving. Hoe we meer en meer enkel en alleen aan ons eigen belang gaan denken. En daarmee een zekere arrogantie voor de dag brengen waarvan je, moest je het door de ogen van een Oost-Timorese veeboer zien, je wel voor minder zou beginnen huiveren.

De strijd tegen de opwarming van de aarde wordt ook wat overgecommercialiseerd. Wat me trouwens opvalt is dat , net als George Bush, ook Al Gore ons wil wijzen op een mondiale vijand. Waar Bush mikt op het Midden Oosten en Osama Bin Laden, mikt Gore op een veel makkelijker doelwit: wijzelf. Op zich geen slechte zet, want iedereen is zowel slachtoffer als boosdoener.
Tal van organisaties springen mee op de trein en dat is op zich geen slechte zaak. Want onze levensstijl is effectief nefast voor het milieu.

Daarom staat de ‘Blog Action Day’ vandaag in het teken van de strijd tegen de opwarming van de aarde. Het opzet is heel simpel: alle bloggers worden opgeroepen om vandaag te schrijven over het probleem om zo nog een groter klankbord te vormen en iedereen bewust te maken van het nakende einde van onze planeet.

Ook wij, uw vaste leverancier van Banale Verhalen, zullen onze steentjes bijdragen. Daarom is de kans dat u de eerstvolgende posts niet meteen op uw favoriete blog had verwacht te lezen. Maar niets is minder waar. Wij hopen hiermee bij u iets te hebben losgemaakt, wat dat precies is, laten we liever in het midden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: